Mezítlábas slambuc
Hozzávalók 5-6 l-es bográcshoz
- 25-30 dkg Szalonna füstölt-vagy sós
- 2- 2,5 kg megtisztított burgonya karikára vágva
- 0,75 dkg lebbencs 8-10 tojásos
- Só, bors
Elkészítése
- A szalonnát, ha sós, a sót lekaparom róla, bőréről levágva felkockázom, zsírjára sütöm.
- A szalonnabőrt csíkokba vágva szintén megsütöm.
- A felkarikázott burgonyát hozzáadom, annyi vízzel felöntve, hogy éppen ellepje.
- Sóval, borssal igény szerint fűszerezem.
- Mikor a krumpli majdnem megfőtt rátöröm a tésztát, amennyit a lé felvesz.
- Mire a tészta megfő a krumpli levét is felveszi.
- A tűzről levéve ekkor lehet összekavarni.
- A tüzet széthúzva csak a parázson kezdem el pirítani.
- Eleinte csak a nedvességet veszti el és csak néhány perc után lehet megpróbálni csukló mozdulatokkal forgatni.
- Akkor jó, ha labda formájúra összeáll, és szép pirosra pirul a széle. Az öregek szerint 33-szor kell megforgatni, de én sohasem számoltam. A látvány úgy is magáért beszél.
- Forgatás közben már sohasem kavarom össze csak a szélét kell esetleg megigazgatni, hogy kerek legyen.
- Ha megfelelő a zsiradék aránya akkor könnyen forog és nem ég le. Ez nem egy könnyű étel, ha nem kerül bele megfelelő mennyiségű szalonna akkor leragad, nem fordul meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése