2010. október 14., csütörtök

Mezítlábas Slanbuc

Mezítlábas slambuc

Hozzávalók 5-6 l-es bográcshoz



  • 25-30  dkg      Szalonna füstölt-vagy sós
  • 2- 2,5 kg        megtisztított burgonya  karikára vágva
  • 0,75     dkg      lebbencs 8-10 tojásos
  • Só, bors


Elkészítése

  • A szalonnát, ha sós, a sót lekaparom róla, bőréről levágva felkockázom, zsírjára sütöm.
  • A szalonnabőrt csíkokba vágva szintén megsütöm.
  • A felkarikázott burgonyát hozzáadom, annyi vízzel felöntve, hogy éppen ellepje.
  • Sóval, borssal igény szerint fűszerezem.
  • Mikor a krumpli majdnem megfőtt rátöröm a tésztát, amennyit a lé felvesz.
  • Mire a tészta megfő a krumpli levét is felveszi.
  • A tűzről levéve ekkor lehet összekavarni.
  • A tüzet széthúzva csak a parázson kezdem el pirítani.
  • Eleinte csak a nedvességet veszti el és csak néhány perc után lehet megpróbálni csukló mozdulatokkal forgatni.
  • Akkor jó, ha labda formájúra összeáll, és szép pirosra pirul a széle. Az öregek szerint 33-szor kell megforgatni, de én sohasem számoltam. A látvány úgy is magáért beszél.
  • Forgatás közben már sohasem kavarom össze csak a szélét kell esetleg megigazgatni, hogy kerek legyen.
  • Ha megfelelő a zsiradék aránya akkor könnyen forog és nem ég le. Ez nem egy könnyű étel, ha nem kerül bele  megfelelő mennyiségű szalonna akkor leragad, nem fordul meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése